1. Rasullah s.a.w bersabda: “Aku minta dibukakan pintu syurga, maka bertanyalah penjaganya, “Siapa anda?” Jawabku, “Muhammad”’ lalu dia berkata, “Sesungguhnya aku diamanahkan supaya tidak membukakan (pintu syurga) untuk seseorang pun sebelum anda”. (sahih R.Ahmad & Muslim) 2. Rasullah s.a.w bersabda: “Tanda iman adalah mencintai (para sahabat) Ansar dan tanda kemunafikan adalah membenci (para sahabat) Ansar”. (Sahih R.Ahmad, Bukhari & Muslim) 3. Rasullah s.a.w bersabda: “Ada tiga tanda orang munafik: (a) apabila berbicara ia dusta, (b) apabila ia berjanji ia mungkar, (c) apabila dipercayai ia berkhianat”. (shaih R.Bukhari,Muslim & Tirmidzi) 4. Rasullah s.a.w bersabda: “Datanglah ladangmu (isterimu) sebagaimana engkau suka, berilah dia makan apabila engkau makan, berilah pakaian apabila engkau berpakaian, jangan engkau menghinanya atau memukulnya”. (Hasan, R.Abu Dawud) 5. Rasullah s.a.w bersabda: “Datangilah undangan apabila kamu diundang”. (Sahih R.Muslim) 6. Rasullah s.a.w bersabda: “Sentiasalah kamu menggunakan minyak zaitun, sesungguhnya ia keluar dari kayu yang diberkati”. (Sahih R.Ibnu Majah,Hakim & Baihaqi)


HANTAR CERITA ANDA DI SINI

PEMBACA BUDIMAN... MARI KITA BERKONGSI CERITA. DI SINI DISEDIAKAN SATU RUANGAN UNTUK PEMBACA UNTUK MENGHANTAR APA SAJA DARI CERITA, RESEPI, TIPS HINGGA GAMBAR ANDA. TAPI UNTUK GAMBAR PASTIKAN PIXEL TAK LEBIH DARI 400 WIDTH 200 HEIGHT. TAPISAN DOES APPLY. TERIMA KASIH

The Japanese love fish. The fish must be very fresh to please the Japanese palate. For several decades, the fish stock in Japanese waters was steadily decreasing. So, fishing boats had to go further out to sea to fish. Naturally, it took longer to bring the fish back. The fishermen had to use bigger fishing boats to store more fish in order to make the trips worthwhile. If the return trip took more than a few days, the fish would not be as fresh. So freezers were installed in the fishing boats to enable fishermen to freeze the fish at sea. But the Japanese consumers were picky; they could taste the difference between fresh fish and frozen fish. As a result the market price for frozen fish was lower than that for fresh fish. Fishing companies made less profit from selling frozen fish, and therefore they could not pay fishermen good prices for their catch. Instead of accepting the situation as it was, the fishermen thought of a way to solve the problem. They installed fish tanks in their boats so they could stall freshly-caught fish. To make their trips worthwhile, the fishermen stayed longer at sea to get as many fish as possible into the tanks before they went back to shore. The tanks were so full that there was little room for the fish to swim. So the fish stopped moving during the return trip. They were alive but dull and tired by the time they reached the markets. However the Japanese consumers could still taste the difference between fresh, lively fish and dull fish, resulting in the dull fish fetching a lower price than fresh, lively fish. Again, instead of surrendering to the negative situation, the Japanese fishing companies thought of another way to keep the fish fresh. They told the Japanese fishermen to put a small shark in each tank. The shark would eat a few fish whenever it was hungry. The other fish in the tank would swim hard to escape from the shark. So in the end, the fish would arrive at the markets fresh.

Ahad, 22 Jun 2008

Withdraw cash from alertpay

Salam sejahtera..Di sini aku nak terangkan cara untuk withdraw money from alertpay. Aku akan cuba bantu sekadar termampu. Lepas kita login kita akan tengok overview akaun kita. Untuk dapatkan cash ke akaun bank kita di malaysia macam aku guna maybank kita perlu convert balance dlm USD ke MYR dulu. Klik transfer utk tujuan ni.

Pastu dekat amount to transfer taip amount kita nak convert. Cth disini aku nak convert USD20


Then klik next


So ikut di sini utk USD 20 kita akan dapat MYR 63.48. Rate ni boleh kita semak dengan klik butang manage di akaun overview. So kalau puas hati dengan rate hari ini dan jumlah yang kita leh dapat kita klik jer button confirm tu. Dah success, then lepas tu baru lah leh kita transfer MYR63.48 tu ke akaun maybank. Kita back ke akaun overview dah lihat hasilnya dulu seperti di bawah.

Then kita klik button withdraw funds. Screen di bawah akan keluar so choose bank transfer.



Kat from balance pilih 63.48 (MYR), kat to bank akaun klik bank yang kita nak transfer masuk. (Bank akaun tu mesti kita add dulu tau dan mesti confirmed. Kalau takdak lagi bank akaun pergi ke MY PROFILE dekat bank, kita add je bank yang reliable untuk proses ni. Macam aku guna maybank dan memang leh dapat duit tu dari alertpay ke maybank. Bank lain tak pasti). Then kita klik amount nak withdraw sama ada MYR63.48 atau sikit je terpulang pada kita. Amount to mesti tak lebih dari amount yang dah kita convert tadi. Detail tu leh tulis apa-apa jer untuk future reference.


Jeng3x… Inilah hasilnya sebelum klik withdraw perhatikan alertpay charge MYR15.00 fee. Nak wat macamana dah guna servis dorang. Aku pernah clear cheque dari advercash, maybank charge RM25 sebulan baru clear. So alertpay ni murah lagi dah ler online senang gitu. Dlm 3 minggu masuk la ke akaun maybank. (Kalau nak untung tunggu ringgit jatuh banyak sikit dari dollar baru kita convert then kita withdraw. Klik button manage untuk tgk rate exchange)
Harap dapat membantu. Tq.

5 ulasan:

[zsazsa] berkata...

so kalau yg bank code tu letak MBBEMYKL kan? mcm swift code kalau nk add bank account dlm alert pay? tak sure la..

moriz berkata...

Tak berapa faham soalan ni. Tetapi seingat masa add bank dulu dia ada mintak swift code. so aku letak aja swift code yang mcm MBBEMYKL untuk maybank. Dan memang ada pada mulanya aku ada masalah fasal ni. bila kita letak swift code di atas dlm alertpay dia kata swift code tu tak betul kerana ia patut contain numerical value. Aku ada la rujuk maybank officer tapi dia cakap memang ini jer satu-satunya swift code utk maybank. lepas tu aku try sekali lagi dah takdak masalah. Harap jelas ler k jawapan aku nie.

syahman berkata...

nape die ckp akaun bank aku invalid? aku dh cube bnyk kali. ape bank code yg saudara guna?

Tanpa Nama berkata...

syahman

saya gunakan swiftcode yg sama iaitu MBBEMYKL.

mfbz78 berkata...

mcm mana plak nak transfer duit dr maybank2u ke alertpay? ada cara tak?.

http://wang1juta.blogspot.com/