1. Rasullah s.a.w bersabda: “Aku minta dibukakan pintu syurga, maka bertanyalah penjaganya, “Siapa anda?” Jawabku, “Muhammad”’ lalu dia berkata, “Sesungguhnya aku diamanahkan supaya tidak membukakan (pintu syurga) untuk seseorang pun sebelum anda”. (sahih R.Ahmad & Muslim) 2. Rasullah s.a.w bersabda: “Tanda iman adalah mencintai (para sahabat) Ansar dan tanda kemunafikan adalah membenci (para sahabat) Ansar”. (Sahih R.Ahmad, Bukhari & Muslim) 3. Rasullah s.a.w bersabda: “Ada tiga tanda orang munafik: (a) apabila berbicara ia dusta, (b) apabila ia berjanji ia mungkar, (c) apabila dipercayai ia berkhianat”. (shaih R.Bukhari,Muslim & Tirmidzi) 4. Rasullah s.a.w bersabda: “Datanglah ladangmu (isterimu) sebagaimana engkau suka, berilah dia makan apabila engkau makan, berilah pakaian apabila engkau berpakaian, jangan engkau menghinanya atau memukulnya”. (Hasan, R.Abu Dawud) 5. Rasullah s.a.w bersabda: “Datangilah undangan apabila kamu diundang”. (Sahih R.Muslim) 6. Rasullah s.a.w bersabda: “Sentiasalah kamu menggunakan minyak zaitun, sesungguhnya ia keluar dari kayu yang diberkati”. (Sahih R.Ibnu Majah,Hakim & Baihaqi)


HANTAR CERITA ANDA DI SINI

PEMBACA BUDIMAN... MARI KITA BERKONGSI CERITA. DI SINI DISEDIAKAN SATU RUANGAN UNTUK PEMBACA UNTUK MENGHANTAR APA SAJA DARI CERITA, RESEPI, TIPS HINGGA GAMBAR ANDA. TAPI UNTUK GAMBAR PASTIKAN PIXEL TAK LEBIH DARI 400 WIDTH 200 HEIGHT. TAPISAN DOES APPLY. TERIMA KASIH

The Japanese love fish. The fish must be very fresh to please the Japanese palate. For several decades, the fish stock in Japanese waters was steadily decreasing. So, fishing boats had to go further out to sea to fish. Naturally, it took longer to bring the fish back. The fishermen had to use bigger fishing boats to store more fish in order to make the trips worthwhile. If the return trip took more than a few days, the fish would not be as fresh. So freezers were installed in the fishing boats to enable fishermen to freeze the fish at sea. But the Japanese consumers were picky; they could taste the difference between fresh fish and frozen fish. As a result the market price for frozen fish was lower than that for fresh fish. Fishing companies made less profit from selling frozen fish, and therefore they could not pay fishermen good prices for their catch. Instead of accepting the situation as it was, the fishermen thought of a way to solve the problem. They installed fish tanks in their boats so they could stall freshly-caught fish. To make their trips worthwhile, the fishermen stayed longer at sea to get as many fish as possible into the tanks before they went back to shore. The tanks were so full that there was little room for the fish to swim. So the fish stopped moving during the return trip. They were alive but dull and tired by the time they reached the markets. However the Japanese consumers could still taste the difference between fresh, lively fish and dull fish, resulting in the dull fish fetching a lower price than fresh, lively fish. Again, instead of surrendering to the negative situation, the Japanese fishing companies thought of another way to keep the fish fresh. They told the Japanese fishermen to put a small shark in each tank. The shark would eat a few fish whenever it was hungry. The other fish in the tank would swim hard to escape from the shark. So in the end, the fish would arrive at the markets fresh.

Ahad, 1 Jun 2008

Income Tambahan Dengan Paid to Click Program

Sebenarnya aku nak berkongsi dengan pembaca pengalaman aku mencari duit atau wang atau menambah pendapatan di internet nie. Banyak gak aku dah buat tapi banyak yang scam atau penipu ja. So dari pengalaman itu yang aku nak kongsi. Ada juga yang benar dan kita boleh menambah pendapatan kita.

Buat masa sekarang aku tengah dok dapat income melalui program ptc atau paid to click ni. Program ni mudah sahaja. Mula-mula kita daftar jadi ahli. Lepas tu kita kena click setiap iklan yang diberi. Satu iklan dalam 30 saat. Selalunya untuk ahli percuma kita dapat iklan sikit ja. Kalau kita daftar jadi member iklan untuk kita click banyak la dan nilai setiap iklan yang kita klik lebih tinggi.

Selepas cukup jumlah minimum untuk payout kita bolehla dapat duit. Minimum payout tak sama antara setiap ptc ni. Ada yang USD10, ada yang USD 15.

So far yang aku masuk empat ptc iaitu Advercash, Bux.to, Clixsense dan Titanclick. Yang dah dapat payment ialah advercash dan bux.to . Clixsense tak cukup minimum payout lagi tapi clixsense memang ramai dah tahu ia ptc yang amat dipercayai. Titanclick pula dah cukup minimum payout tapi aku tak cashout lagi saja nak bagi banyak sikit. Tapi sekarang program ni suspend jap sebab owner dia tengah nak jual kepada new owner. Harganya ialah USD20,000.

Dibawah ni aku tunjuk la bukti payment yang aku terima di akaun Alertpay aku.


Yang ni akaun aku di bux.to. Aku dah request payment yang USD 1980 lebih tu. Kena tunggu 30-45 hari. Harap2 dapat la.


Dan yang ni akaun aku di advercash. Aku baru ja request USD 35.90. Yang angka hijau tu semua dah dapat. First payment melalui check tapi aku nasihat tak yah la. Tunggu dekat sebulan pastu maybank charge RM25 fee. Kalau melalui online alertpay cuma RM15 saja fee dan dalam 3 minggu dah dapat.

So kepada sapa yang berminat nak cari income lebih sikit boleh guna idea aku terutama student-student di universiti. Leh gak buat bayar yuran.

4 ulasan:

christine berkata...

mcm mana nak keluar kan wang dalam alert pay??? i mean in cash.

Lorraine berkata...

Hello.Selamat sejahtera.Saya pun dah mengikuti program bux ini.SAya cuma ada 1 soalan.Cemana nak "add funds" kat alertpay.Saya hendak membeli referral tapi bank transfer nampaknya sukar hendak dilakukan.

moriz berkata...

Hello lorraine,

Ok untuk add funds kita tak ada choice sekarang melainkan bank transfer, hantar cheque atau money order ke alertpay. Dulu kita boleh add funds ke alertpay guna kad kredit kita yang dah di add ke alertpay dan verified tapi service tu tak available sekarang untuk malaysia. Aku pun tak tahu kenapa. So kalau u ada kad kredit better u direct beli refs di bux.to. Kalau u guna alertpay pun u akan di charge oleh alertpay untuk proses beli refs. Rugi le skit. Harap dapat membantu.

moriz berkata...

Hai christine..

Ada artikel baru pasal your question. Harap dapat membantu