1. Rasullah s.a.w bersabda: “Aku minta dibukakan pintu syurga, maka bertanyalah penjaganya, “Siapa anda?” Jawabku, “Muhammad”’ lalu dia berkata, “Sesungguhnya aku diamanahkan supaya tidak membukakan (pintu syurga) untuk seseorang pun sebelum anda”. (sahih R.Ahmad & Muslim) 2. Rasullah s.a.w bersabda: “Tanda iman adalah mencintai (para sahabat) Ansar dan tanda kemunafikan adalah membenci (para sahabat) Ansar”. (Sahih R.Ahmad, Bukhari & Muslim) 3. Rasullah s.a.w bersabda: “Ada tiga tanda orang munafik: (a) apabila berbicara ia dusta, (b) apabila ia berjanji ia mungkar, (c) apabila dipercayai ia berkhianat”. (shaih R.Bukhari,Muslim & Tirmidzi) 4. Rasullah s.a.w bersabda: “Datanglah ladangmu (isterimu) sebagaimana engkau suka, berilah dia makan apabila engkau makan, berilah pakaian apabila engkau berpakaian, jangan engkau menghinanya atau memukulnya”. (Hasan, R.Abu Dawud) 5. Rasullah s.a.w bersabda: “Datangilah undangan apabila kamu diundang”. (Sahih R.Muslim) 6. Rasullah s.a.w bersabda: “Sentiasalah kamu menggunakan minyak zaitun, sesungguhnya ia keluar dari kayu yang diberkati”. (Sahih R.Ibnu Majah,Hakim & Baihaqi)


HANTAR CERITA ANDA DI SINI

PEMBACA BUDIMAN... MARI KITA BERKONGSI CERITA. DI SINI DISEDIAKAN SATU RUANGAN UNTUK PEMBACA UNTUK MENGHANTAR APA SAJA DARI CERITA, RESEPI, TIPS HINGGA GAMBAR ANDA. TAPI UNTUK GAMBAR PASTIKAN PIXEL TAK LEBIH DARI 400 WIDTH 200 HEIGHT. TAPISAN DOES APPLY. TERIMA KASIH

The Japanese love fish. The fish must be very fresh to please the Japanese palate. For several decades, the fish stock in Japanese waters was steadily decreasing. So, fishing boats had to go further out to sea to fish. Naturally, it took longer to bring the fish back. The fishermen had to use bigger fishing boats to store more fish in order to make the trips worthwhile. If the return trip took more than a few days, the fish would not be as fresh. So freezers were installed in the fishing boats to enable fishermen to freeze the fish at sea. But the Japanese consumers were picky; they could taste the difference between fresh fish and frozen fish. As a result the market price for frozen fish was lower than that for fresh fish. Fishing companies made less profit from selling frozen fish, and therefore they could not pay fishermen good prices for their catch. Instead of accepting the situation as it was, the fishermen thought of a way to solve the problem. They installed fish tanks in their boats so they could stall freshly-caught fish. To make their trips worthwhile, the fishermen stayed longer at sea to get as many fish as possible into the tanks before they went back to shore. The tanks were so full that there was little room for the fish to swim. So the fish stopped moving during the return trip. They were alive but dull and tired by the time they reached the markets. However the Japanese consumers could still taste the difference between fresh, lively fish and dull fish, resulting in the dull fish fetching a lower price than fresh, lively fish. Again, instead of surrendering to the negative situation, the Japanese fishing companies thought of another way to keep the fish fresh. They told the Japanese fishermen to put a small shark in each tank. The shark would eat a few fish whenever it was hungry. The other fish in the tank would swim hard to escape from the shark. So in the end, the fish would arrive at the markets fresh.

Rabu, 9 Julai 2008

Cahaya Kebenaran

Salam sejahtera kepada pembaca budiman...
Agak lama dah aku tak posting apa2 artikel. Sejak dua menjak ni aku ada beberapa halangan. Anak kesayangan aku dah 7 bulan. Dah belajar nak berdiri. Aktif tak ingat la. So kalau dia tak tidur, memang tak leh buat apa kena sentiasa mengawasi dia takut terjatuh. Yang kedua kerja sekolah aku la, sukan tahunan, data exam, kelas tambahan budak tahun 6 dan mcm2 lagi. Selain itu jugak kerja sampingan aku buatkan aku tak cukup masa. Advercash, Clixsense, Bux semua ni makan masa.
Dan yang paling memakan masa ialah bila nak maintain lebih dari 1 blog. Sebenarnya aku ada 4 blog sekarang. 2 blog aku ada aku buat pautan kat bawah ni. Dah tak terupdate sekarang ni. Yang paling latest aku buat laman blog agama.
Aku tengok kebanyakkan blog tak ada yang berkisar tentang agama sangat. So aku pun berani2 la buat blog agama walaupun aku tak ada pendidikan tinggi dalam agama. Cuma aku suka kumpul banyak buku2 agama dari sekolah menengah lagi. Ntah seronok dan menginsafkan kita jugak bila baca buku agama ni.
Disebabkan kekurangan blog dakwah ni aku pun mcm terpanggil nak buat. Alhamdulillah sekarang dah on dan aku amat2 berpuas hati sekarang dgn blog baru ni. Sebab bukan kerana apa tetapi aku rasa puas dapat sebarkan dan kongsi benda2 yang patut dibuat oleh org islam.
Jadi untuk tu aku pon buat la walaupun tak cantik mana blog aku. Yang penting isi kandungannya. Point aku kalau org baca dan rasa puas dan rasa berfaedah aku dah capai objektif.
So oleh itu aku rasa aku akan lebih tumpuan ke blog agama ni. Banyak gak plan supaya ia jadi one stop centre utk rujukan agama. Cuma kekurangan masa dan idea. Harap2 tercapai la jugak nti. Mana tahu ada sesi soal jawab agama secara online kat blog aku nti. Best kan.
So kepada sesiapa yg nak tengok atau baca cerita-cerita agama di blog aku ni lawat la alamat ini.
Wasallam

1 ulasan:

stellawoo73 berkata...

I recently came accross your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I dont know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

Julissa

www.hairweavingbasics.com